Rød

Grøn leguan

Videnskabeligt navn: Iguana Iguana

Dansk navn: Grøn leguan

Levealder: Kan blive over 15 år

Udbredelse: Syd og Mellemamerika

Lovgivning: Ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

 

Udseende

Grønne leguaner hører blandt til de største øgler, da de når en gennemsnitlig længde af 1,5 meter. Halen vil udgøre ca. 1 meter, og bruges bl.a. som støtte- og balancestang, men ikke mindst som forsvars våben. Man skal altså som ejer forvente nogle ordentlige, meget smertefulde dask i ny og næ. Disse store øgler har en bemærkelsesværdig evne til at blive meget tillidsfulde og hengivne overfor deres ejer.

 

Biologi

Den grønne leguan er en dagaktiv øgle, der tilbringer tiden med at klatre og dase højt oppe på en gren. De tilbringer det meste af tiden i træerne og gerne i nærheden af vand, da det er en habil svømmer. I træerne bevæger den sig imellem sollyset for at opretholde en passende krops temperatur. Leguaner spiser kun grønt, så den får det meste af sit føde fra træerne den bevæger sig i. Den undgår fjender ved at være højt oppe, hvor derimod ungdyr holder sig tættere jorden.

 

Hold i terrarium

Meget unge dyr kan ved de rigtige forhold trives i et 128 liters terrarium i op til 4 uger, herefter er de vokset fra terrariet. En leguan vil passende kunne gå i et terrarium på L: 200 cm, B: 200 cm og D: 100 cm. Hvis de ikke holdes korrekt vil de formodentlig kun leve i 5-6 måneder, hvorefter de eks. dør af svær kalkmangel og eller nyresvigt. Et terrarium (eller værelse) på min. 3-5 m2 (min. 2 meter højt) kan huse et par eller en trio. Der er vigtigt at forstå at en Grøn leguan kun trives hvis deres naturlige miljø efterleves dvs. fugtige omgivelser, kraftig UV-bestråling og høj varme. Som bundlag bruges muldjord, spagnum og mos til bundlag, meget kraftige grene til at klatre på og solbade. For at varme rummet eller terrariet op kan det være nødvendigt at installere el-varmere, men man er nødt til at prøve sig frem inden at dyrene anskaffes.

Terrariet er enkelt at indrette, der skal blot være et par skjulesteder, kraftig belysning fra oven og den fornødne temperatur. Sørg for at de kraftige grene er ordentlig fastgjort, og at evt. levende planter er uden for dyrenes rækkevidde, da de ellers vil blive ædt eller trampet ned. Anvend et UV-rør, som f.eks. True-lite, men man skal man være indstillet på at leguanerne vil forsøge at lægge sig på UV-røret for at få fuldt udbytte af strålerne. Lampen og røret skal derfor gøres forsvarligt fast, eller spærres inde bag gitter. Der skal under alle omstændigheder placeres en solplads maks. 15 cm under lampen.

Temperature på en 28-30° C i den kolde ende og op til 38° i den varme ende er passende. Dagslængden skal være 14 timer, og temperaturen skal om natten nå ned til 25° C.

Leguaner trives i forholdsvis fugtigt miljø, men ikke vådt. De ynder at blive bruset over dagligt, og luftfugtigheden skal ligge på ca. 65%.

Blandingen af mos, spagnum og muldjord tjener til at opretholde luftfugtigheden, da der ikke forefindes det store udvalg af planter i terrariet. Sørg for at bundlaget er fugtigt, men ikke vådt. Man kan let installere et stort bassin, hvori man installerer varmelegemer til akvarier dette vil give gode bademuligheder samt en stabil, konstant luftfugtighed.

 

Foder

Friske mælkebøtter, skvalderkål, vejbred som ikke er plukket ved vejen, alle udefra plukkede planter skal skylles grundigt. Gulerod, ærter, bønner, brøndkarse, broccoli er også godt. Det er vigtigt at leguanen fodres med meget fiberholdige foderemner, frugt bør kun gives i små mængder. I det hele taget bør fodring med foder med stort vandindhold undgås (Frugt, tomater, salat og agurk). Der kan suppleres med kommercielt fremstillede leguanpiller, der fås i de fleste dyrehandlere. Alt fodret skal afvaskes inden fodring, og drysses med kalk, vitaminer og mineraler. Både unge og voksne dyr behøver tilskud af kalk hver dag. Sepiaskaller til fugle kan hakkes fint og blandes i foderet. Tilskud af kalk i forhold 2:1 er også godt. Unge leguaner skal op til 2 års alderen have en anden fodersammensætning end de voksne. Foderet skal bestå af 15% vegetabilsk protein i form af f.eks. bønner eller ærter(5% for voksne) og 85% plantemateriale, hvoraf 70% skal være meget fiberrigt f.eks. vilde planter.

 

Sygdomstegn

Som alle andre leguaner kan den rammes af sygdomme, de mest omtalte sygdomme er kalkmangel, nyresvigt og haleproblemer. Tegn må kalkmangel er oftest hævede lemmer og deformt kæbeparti, det kommer som følgerne af forkert fodring. For lidt calcium eller for lidt UVB lys. Nyresvigt kan komme hvis man fodre sin leguan med for mange proteiner. Haleproblemer skyldes ofte manglende hamskifte, hvor der så lukkes af for blodomløbet til halen, og halen så vil dø. Sådan en hale vil virke indtørret og vissen. En anden form for haleproblemer kan være knoglebetændelse, som ses ved en forandring i farven. Visne og misfarvede haler kræver dyrelægebehandling.

 

Andet

Dyr hos dyrelægen er ofte opdrættet på farme, hvis man kan få fat i privat opdrætte dyr er det at fortrække. Leguaner kommunikere med hinanden helt fra unger, ved at nikke med hovedet. Specielt kønsmodne hanner nikker meget, det bruger de til forsvar af deres territorium og til at tiltrække hunnerne. I natyren afsætter hannerne et voksligne masse i parringstiden, som fortæller den næste leguan hvor i herakiet den høre til, og for at tiltrække hunnerne. Hanner bliver normalt aggressive i parringstiden. Hvis man har en han leguan er det en god ide ikke at håndtere den i parringstiden. En aggressiv leguan vil true med at puste sig op, og have sig på forbenene, klar til at give et slag med halen.

 

Opdræt

Der kræves en form for vinterhvile, hvis man skal have succes med opdræt. Fodermængden halveres, dagslængden skal være ca. 10 timer og temperaturen om natten skal være ca. 20° C den normale dagtemperatur opretholdes på det normale niveau. Vinterhvilen opretholdes i 6 ugers, for derefter at blive bragt tilbage til normale forhold.

 

Udrugning af æg

Parringen finder sted lige umiddelbart efter vinterhvilen, og hunnen lægger derefter op til 60 æg, op til 2 gange på én sæson. Disse ruges ud ved 30° C i op til 100 dage i fugtig vermeculite.

 

Pasning af unger

Ungerne passes og fodres under samme forhold som forældrene. Der skal dog være en smule mere fugtigt i deres terrarium, især i de første par dage for at forhindre udtørring af blommesækken.