Gul

Kongeboa

Videnskabeligt navn: Boa constrictor med et navn til sidst som kendetegner boaen.

Dansk navn: Kongeboa

Levealder: Op til 40 år

Udbredelse: Fra Mexico til Argentina og fra Peru til Brasilien.

Lovgivning: Du skal have dokumentation på dyret.

Giftighed: Ikke giftig men risiko for infektion

 

Udseende

Denne slange bliver en rimelig stor slange på 2½ meter, hvor hovedet har en trekantet facon. De har en tydelig streg fra øget og hen langs siden af hovedet. Den mest normale farve er brun med lyde runde markeringer og halen har ofte hvide og røde bånd. Det kommer meget and på hvor slangen er fra hvor stor den bliver den mindste Boa constrictor imperator bliver kun 120 cm og den største Boa constrictor constrictor bliver 3 meter.

 

Biologi

Kongeboaen har tilpasset sig mange forskellige biotoper fra subtropiske skove til regnskovene i Brasilien. Den holder sig for det meste på skov bunden hvor den vil vente på sit næste bytte. I naturen vil Kongeboaen opsøge hønsehuse og bliver betegnet som nyttedyr da den holder bestanden af gnavere nede.

 

Hold i terrarium

Denne slange er velagnet til fangeskab. Denne slange kræver et stort terrarium det kan udregnes sådan, hvis du ved hvor stor din Boa vil blive som voksen skal terrariet være lige så langt og halvt så bredt som slangen vil blive. Højden er ikke vigtig da den ikke klatre. Et sådan terrarium kan huse op til 3 Boaer.

Som bundlag kan der anvendes aviser, høvlspåner eller andet sugene materiale. Man kan evt. rive avisen i stykker så det puffer rigtig op. Der skal være et skjul som hele slangen kan være i, og en til hver slange. Man kan indrette med kraftige grene som de kan gnubbe sig op af under hamskifte. De er glade for at bade så en stor vandkål eller balje vil være godt at have. Temperaturen i terrariet skal ligge på 22-23 grader om natten og 27 grader om dagen, varmelampe og lys skal afskærmes så de ikke kan brænde sig på dem. Der skal være en varmeplads hvor temperaturen kommer helt op på 32 grader. Luftfugtigheden skal ligge på 60-70% dette holdes ved at dusche 1-2 gange dagligt. Lågerne skal kunne låses da de ligesom andre slanger er mestre i at bryde ud.

 

Foder

Alle Kongeboa spiser mus, gnavere, rotter, hamstre, marsvin og kaniner i passende størrelse. De vil gerne spise dødt foder. Når foderet skal optø kan det ligges i en frost pose og sinkes ned i lunkent vand eller optø ved stue temperatur. Slangens måltid skal som tommelfingerregel være en lille smugle større end dens krop. Denne slange skal fodres en gang om ugen med et passende størrelse bytte. Ved hamskifte skal der ikke fodres da de ikke kan se under dette. Meget store slanger eller gravide slanger kan finde på at faste i flere måneder.

 

Sygdomstegn

Boa kan blive snottede eller få lungebetændelse hvis de udsættes for kulde eller træk. Det kan ses som væske fra næsen eller hosten. Dette kræver professionel hjælp men kan nemt helbredes hvis det opdages i tide. Boa kan få gullige skorper i munden eller en hævet kæbe dette er tegn på mundbetændelse og skal også behandles af en dyrelæge.

 

Andet

Kongeboaen er mest nataktiv, om dagen vil den rulle sig sammen i sit skjul som kan være en rund bark stykke. Mange har i Florida sluppet deres Boaer ud og de har nu også etableret sig der.

 

Opdræt

En vinterhvile er som oftest nødvendig, hvis man har opdræt for øje. Sluk lys og varme i 4-5 uger. Terrariet skal have en temperatur på ca. 20-25° C, og skal tørres helt ud (dog skal der være drikkevand i terrariet). Efter vinterhvilen skal terrariet douches kraftig over, lyset skal tændes, og varmen sættes til. Efter en fodring eller 2 vil slangerne parre sig hyppigt.

 

Udrugning af æg

Parringen finder som sagt sted umiddelbart efter parringen. Antallet af unger og drægtighedsperiode varierer fra hun til hun. Der fødes mellem 10 og 50 levende unger efter en drægtighed på 7-8½ måneder.

 

Pasning af unger

Ungerne holdes særskilt i bokse med god ventilation evt. i faunabokse. Der fodres med optøede museunger 1- 2 gange ugentligt det første års tid, størrelsen på foderemnerne øges så snart ungerne kan gabe over det. De døde foderemner indsprøjtes med vitaminer og mineraler.