Grøn

Kongesnog

Videnskabeligt navn: Lampropeltis triangulum

Dansk navn: Kongesnog eller Mælkesnog

Levealder: Op til 20 år

Udbredelse: Canada, østlige USA, Mexico, Mellemamerika, Columbia, Ecuador og Venezuela

Lovgivning:

Giftighed: Ikke giftig

 

Udseende

Kongesnoge er en rimelig lille slange med en længde på 1-1,3 meter. Denne slange art er kendt for sine mange forskellige kraftige farver med en båndet mønster. Nogle kongesnoge er krydset med Rottesnoge for at få andre farver frem.

 

Biologi

Kongesnoge har tilpasset sig mange forskellige biotoper. Den mindste findes i Florida og hedder Scarlet-kongesnog, den lever i et fugtigt klima og bliver 70 cm. Den største Sinaloa-kongesnogen kan blive 2 meter og lever i bjergene i Colombia.

 

Hold i terrarium

Kongesnoge er gode terrarium slanger. Terrariet til en skal være lige så langt som slangen vil blive som voksen og halvt så bredt, højden er ikke vigtigt da den ikke klatre. Bundlaget kan bestå af aviser, høvlspåner eller andet sugene materiale. Der skal være skjul, hvor hele slangen kan være. Som indretning kan der bruges kraftige barkstykker og træstykker der står fast på bunden. Der skal være en vandskål til rådighed hvor hele slangen kan ligge i til under hamskifte. Temperaturen i terrariet skal ligge på 20-22 grader on natten og 27 grader om dagen. Der skal være en varmeplads hvor temperaturen kommer op på de 32 grader. Luftfugtigheden skal ligge på 60%. De er udbryderkonger og skal derfor have lås på terrariet.

 

Foder

Kongesnoge spiser alle almindelige gnavere som mus og rotter. De spiser gerne dødt foder. Foderet kan optøs i en frostpose der sinkes ned i lunkent vand eller ved stuetemperatur. Foderet skal være en lille smugle større en tykkelsen på slangen. Den skal fodres en gang om ugen med en passende størrelse mus eller rotte. Ved hamskifte skal fodring springes over. Den kan faste i et par uger og dette er helt normalt.

 

Sygdomstegn

Hvis den udsættes for lave temperature eller træk kan den blive snottet eller få lungebetændelse. Det kan ses som væske fra næsen eller hosten. Det kræver professionel hjælp men kan behandles. De kan få gullige skorper eller hævet kæbe, det kan være tegn på mundbetændelse og kræver også dyrelæge besøg.

 

Andet

Kongesnoge er dag og skumringsaktive. De ligger i deres hvileperiode rullet sammen under deres skjul. Det er en meget aktiv slange.

 

Opdræt

En vinterhvile på 3 måneder ved 10-15 grader, uden fodring er et must, hvis opdrættet skal blive til noget.

 

Udrugning af æg

Temperaturen hæves til det normale og slangerne fodres godt. Efter fodring sættes slangerne sammen, og man holder et vågent øje på dem indtil parringen observeres. En slange der ikke fodres efter vinterhvilen vil unægtelig prøve at æde en artsfælle, der sættes ind til den. Drægtigheden varer 4-5 uger, hvorefter at æggene lægges i forbindelse med et hamskifte. Kuldet består af op til 16 æg. Disse ruges ud i fugtig vermeculite ved 28 grader, i 50-80 dage.

 

Pasning af unger

Ungernes første fodring kan volde problemer. Ungerne holdes og fodres enkeltvis. Giv ungerne ro og hav en smule tålmodighed.