Grøn

Kronegekko

Videnskabeligt navn: Rhacodactylus ciliatus

Dansk navn: Kronegekko

Levealder: Anslås til at kunne blive over 20 år

Udbredelse: Ny Kaledonien

Lovgivning: Ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

 

 

Udseende

Kronegekkoen er en forholdsvis stor gekko med en robust kropsbygning, med en samlet længde på op til 25 cm. Heraf udgør halen cirka halvdelen. Arten har sit navn efter den række af pigge, der løber på hver sin side af kroppen fra øjet, langs overkanten af hovedet og ned over ryggen. Disse pigge gør at det ligner den har krone på. Farven kan varierer i forskelige brunlige, cremefarvede, gule, oliven eller rødlige nuancer, og der er fremavlet forskellige mønstre. Rygstykket mellem liggende har typisk en anden farve end resten af kroppen, ofte lysere. Arten kan være umønstret, men kan også have et stribet mønster eller være plettet med få elle mange pletter. Kønsmodne hanner kendes let fra hunnerne ved de store hemipenale buler.   

       

Biologi

Kronegekkoerne er attraktive og deres aktivitet begynder først når lyset er slukket. Om dagen sover de i bladsamlinger eller andre skjul højt oppe i træerne eller buskende. Arten er i naturen enspænder og vil normalt ikke have noget med hinanden at gøre udover når de skal parre sig. Men det har ændret sig efter så længe hold i fangeskab.

 

Hold i terrarium

En Kronegekko bør holdes i et terrarium der er højere end bredden og længden. En trio (en han og to hunner) bør som minimum have et terrarium på 50 b, 50 l, 60 h. Da Kronegekkoer er skovlende bør det indrettes derefter, med rigelige klatremuligheder. En god ide er at beklæde siderne med kork, så der kommer gode klatre muligheder. Barkrør er yderst velegnede som skjul. Bundlaget kan bestå af 5-10 cm ugødes spagnum blandet med sand, eller kun sand. Det er vigtigt ikke at vælge giftige planter til terrariet. Temperaturen om sommeren bør ligge mellem 25-30 grader og kan om natten falde til 20-22 grader. Dette gør at et kronegekko terrarium i en normal bolig vil kunne opvarmes alene ved hjælp af den belysning der sættes i/over terrariet. Om vinteren kan temperaturen holdes 5-7 grader lavere. Lysstofrør med UVB er velegnede som belysning, men det er mest for planternes skyld, og for at skabe en døgnrytme da det ikke er nødvendigt med UVB for Kronegekkoer. Hvis kronegekkoerne står i et koldt rum, kan det være nødvendigt at anskaffe en varmelampe eller varmemåtte. Terrariet bør duchess en gang om dagen for at holde luftfugtigheden på 60-80%, og dyrene vil også derved drikke ag duggen på bladende. Der skal dog ikke mange land i terrariet da kronegekkoer også drikker af dette.

 

Foder

Kronegekkoer adskiller sig fra andre gekkoer ved at være primært frugtspisende. De kan derfor fodres med søde frugter, i form af små stykker mango, banan, fersken og lign. De kan også med står velbehag få babymos med lignende frugter, der skal dog huskes at tilføres vitaminer og mineraler mindst en gang om ugen. De tager også dyr, og de spiser alt hvad de kan gabe over f.eks. fårekyllinger og kakerlakker. De skal så rystes i vitamin og mineral pulver. Hvis man vil have en foder cyklus med dette skal man give frugtmos 2 gange om ugen og insekter 1 gang om ugen. Deres nemme fodervaner og udbredelse i fangeskab har gjort at der er lavet et fuldfoder specielt til Kronegekkoer. Dette foder fås i pulver form som blot skal blandes op med vand. Det indeholder alt hvad de skal bruge af vitaminer og mineraler. Foderet kan gives i skål til dyrende.

 

Sygdomstegn

Sygdomme optræder sjældent hos Kronegekkoer, da de typiske sygdomme ses hos vildtfangede dyr, og Kronegekkoer ikke indføres fra naturen. Men der kan opstå tilstande som skyldes fejl i kosten.

 

Andet

Kronegekkoer adskiller sig fra andre Gekkoer ved ikke at kunne regenerere halen, hvis den bliver tabt. I naturen er det et særsyn at finde en han gekko med hale, da de typisk taber den i stressede situationer, som f.eks. flugt eller kamp mellem to hanner. Kronegekkoerne holder sig mest til de tynde gren og holder sig væk fra sammen. Det skyldes en anden gekkoart som lever side om side med Kronegekkoerne, men som kun holder sig på stammen og vil ikke undlade at spise en Kronegekko hvis de kommer forbi. Kronegekkoer kan hoppe rigtig langt, og vil i flugt bare springe lige ud i luften, og gribe fat i hvad der nu kommer.

 

Opdræt

Hunnen og hannen er klar til parring når de er et år gamle, og med en vægt over 30g. Sørg for at der er et ordentligt sted for hunnen at grave sine æg ned, hvis der ikke er noget sted hun finder passende kan de godt finde på at vente med at lægge dem indtil et passende sted er fundet, hvilket kan give dem lægningsproblemer da der jo ikke kommer noget nyt sted i terrariet af sig selv. Et passende sted at grave sine æg ned er f. eks i fugtig muldjord, så man kan lade hende grave dem direkte ned i bundlaget inde i terrariet. De store avlere har ikke tid til at lede efter æg, derfor har de køkkenrulle på bunden og en normal fugtboks stående ligesom man bruger til andre gekkoer, så skal man kun lede i bøtten. Kronegekkoer kan opbevare sæd, hvilket betyder at de faktisk ikke behøver blive parret hver gang for at ligge befrugtede æg. Det er ikke unormalt at en hun kan ligge befrugtede æg 3-4 gange efter hun er blevet fjernet fra en han.

Passet man sine dyr ordentligt vil en hun i gennemsnit give 10-12 æg om året.

 

Udrugning af æg.

Det er vigtigt at markere med en tusch på hvilken side æggen har liggende opad når man finder det, da det ikke må blive vendt. Man kan sagtens vælge at lade æggene ligge inde i terrariet og ikke bruge tid på at lede efter dem, så vil en stor del af dem faktisk stadig blive til noget og der dukke unger frem af og til. Så skal man bare indfange dem med det samme og flytte dem til et lille terrarie så forældrene ikke spiser dem. De kan ofte opfatte ungerne som ikke meget andet end foder.

Mange vælger derfor at grave æggene frem og flytter dem over i en rugekasse. Her kan æggene ligge sikkert og man har mulighed for at holde øje med dem. Det er vigtig ikke at give æggende for meget varme, de skal helst udruges på en temperatur mellem 22 og 26 grader. Udruger man dem i en rugekasse hvor man kan stille temperaturen bør man stille den på 24-25 grader. Endelig ikke over 27 grader, for så ender man med at koge æggene og fosteret dør.

Æggene klækker efter 65-80 dage, normalt efter ca. 70-72 dage.

 

Pasning af unger

Unger kan fodres op alene eller i grupper, og skal bare fodres med det samme som de voksne dog i passende størrelse. Unger kan sagtens gå sammen. Man kan holde ungerne sammen til de vejer omkring 10 gram, så bør man skille dem ad og give dem hvert deres terrarie, i hver til fald dem der er mindre end de andre og dem der viser tegn på at bliver hanner. Unger der har samme størrelse og ikke slås kan man godt holde sammen til de begynder at vise tegn på kamp eller de når en størrelse hvor man kan afgøre hvad køn de har. Når ungerne vejer 10g bør de komme i hver deres lille plastikboks/terrarie indtil de vejer 30g hvor man kan sætte dem sammen igen.