Gul

Leopardgekko

Videnskabeligt navn: Eublepharis Macularius

Dansk navn: Leopardgekko

Levealder: 10-15 år

Udbredelse: Pakistan og nordvestlige Indien

Lovgivning: Ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

 

Udseende

Leopardgekkoen er en kraftigt bygget gekko, der bliver 20-25cm.

Med en stor hale, hvori dens fedtdepot er. Hvis Leopardgekko'en føler sig truet kan den smide halen som forsvarsmekanisme. På oversiden af dyret er grundfarven gul/brun med mørkebrune/sorte pletter (det er dette karakteristiske leopardmønster, der har givet leopardgekkoen dens navn). Den har en lys underside og et kort og bredt hoved.  Der findes dog efterhånden en masse forskellige farvevarianter (morpher) på markedet. Hvilket også mange større avlere prøver på at skabe. Trods et anderledes udseende er det stadig en leopardgekko, og pasningen er således ens. De er kønsmodne efter et år, men det er uklogt at lade dem få unger før hunnen er mindst 18 mdr., da hun ikke er tilstrækkeligt udvokset før.

 

Biologi

Leopardgekkoer er sociale dyr, selvom de ikke har decideret flokdannelse i naturen, og skal derfor holdes flere sammen.

 

Hold i terrarium

Leopardgekkoen er bundlevende, så derfor bør terrariet indrettes såleders, så bundarealet udnyttes optimalt. Planter er ikke nødvendige, men terrariet skal indrettes med et passende antal skjulesteder (minimum 2, så der er skjulemuligheder både i den kolde og varme ende), 1 skjul til hvert dyr. Bundlaget skal være tørt (Sand, Køkkenrulle, Avispapir, Træflis eller lignende), men der skal være et fugtigt skjulested, for at sikre problemfrit hamskifte. Temperaturen bør være 25-28 grader, med en lokal varmeplads på 35-40grader (om natten er almindelig stuetemperatur fint). I skjulestedet der kan man bruge substanser som f.eks Vermiculite, Perlite, ugødet spagnum eller lignende. Leopardgekkoen er mest aktiv om aftenen/natten, så der er ingen særlige krav til belysning, der bør dog være en klar adskillelse mellem dag og nat. Man skal jævnligt sikre sig, at dyrene har rent drikkevand, samt fjerne ophobning af ekskrementer, for at forhindre infektioner og lugtgener.

 

Foder

Leopardgekkoen tager gladeligt Græshopper, fårekyllinger, kakerlakker, voksmøllarver, osv. Foderdyrene rystes i et egnet vitamin- og mineralpræparat før fodring - det skal bl.a. indeholde vitamin D3, så gekkoen kan optage kalken. Det er især vigtigt, at gravide hunner får kalk nok. Om sommeren kan man med fordel fodre med engplankton.

 

Sygdomstegn

Hos alle krybdyr er nedsat eller ophørt ædelyst, rødme og/eller belægning i munden, hævede eller lukkede øjne, besværet vejrtrækning og problemer med hudskiftet tegn på A-vitaminmangel. Ubehandlet vil det føre til at dyret enten sulter ihjel eller får dødelige følgesygdomme som f.eks. lungebetændelse og hudbetændelse. Hos øgler vil de første symptomer på A-vitaminmangel ofte være, at slimhinden i munden bliver rød og får belægninger. Dyret vil pga. smerter ikke længere spise. For lidt D3-vitamin og/eller forkert balance mellem kalk og fosfor bevirker, at knoglerne udvikler sig forkert og bliver bløde eller nemt knækker. Selvom dette ikke nødvendigvis er dødeligt, vil dyrenes livskvalitet voldsomt nedsættes, og i visse tilfælde kan kæbeknoglerne blive så påvirkede, at dyret ikke kan spise. De ovenstående sygdomme kræver, at dyret både tages under akut behandling af en krybdyrkyndig dyrlæge, og at der sker en omlægning af dyrets kost.

 

Andet

Leopardgekkohanner er ekstremt territorielle overfor andre hanner. En han kan dog, med fordel, holdes sammen med flere hunner.

 

Opdræt

Mange mener at en vinterhvile giver bedre opdræts resultater. Denne varer ca. 8 uger, med en dagslængde på 8-9 timer, og en temperatur på 24° C om dagen og ca. 18° C om natten. Varmen normaliseres så igen og der fodres kraftigt. Går hannen og hunnen sammen vil der forhåbentligt snart komme en parring, gå de ikke sammen skal hunnen så sættes sammen med hannen i den periode. Hannen bestiger hunnen ved at bide sig fast i nakken på den og derefter prøve at vride sin underkrop ind under hunnen. De kan parre sig sammen flere gange i den periode. I løbet af 3-6 uger vil du se hunnen vokse kraftigt omkring maven. Det er tydeligt at se om hun er gravid, for hvis du forsigtigt vender hende om med maven op, kan man tydeligt se hendes forstørrede mave. Hunnen vil måske også nægte at tage føde til sig i den periode hvor hun er gravid da æggene fylder meget i maven. Når hunnen er klar til at lægge æggene, vil hun gå rundt i terrariet og grave, for at finde et passende sted at ligge æggene. Det er nu vigtigt at du holder dens hule fugtig. Hulen skal være foret med sand, ugødet spagnum, vermeculite eller andet passende materiale i en god dybde. Hunnen vil sandsynligvis ligge sine æg deri. I den periode skal du hele tiden ligge mærke til om hunnen har tabt sig drastisk. Har hun det, har hun lagt æggene et sted i terrariet. De skal hurtigt flyttes til din forberedte udrugningskasse. Husk aldrig at vende æggende, de skal ligge som hunnen har lagt dem og hænger de sammen må man ikke skille dem.

 

Udrugning af æg

Der findes mange forskellige slags udrugningskasser i utrolig mange afstøbninger. Der er mange der gør en videnskab ud af at e æg. Man kan købe professionelle udrugnings-kasser/skabe som kan en masse sjove ting og udruge mange æg på samme tid. Æsken med æggene skal være forsynet med udluftningshuller (ellers skal låget til den lige løftes en gang om dagen.) og den skal fyldes med noget fugtbevarende materiale, f.eks. vermeculite eller ugødet spagnum. Æggene skal graves halvt ned i materialet.

   Varmelegemet sættes til en temperatur mellem 26 og 33 grader.

 26-28 grader = Hunner

 29-31 grader = Hanner/Hunner

 32-33 grader = Hanner.

Til sidste ligges det et stykke glas over faunaboxen og termometeret kontrolleres, små korte afvigelser i temperaturen skader ikke.

Efter 1-2 måneder skulle der gerne være små gekkoer

 

Pasning af unger

Unger passes som voksne, bare mindre foder, og aldrig sammen med forældrene, holdes med fordel alene hver for sig.